Milorad Vicanović Maza

Milorad Vicanović Maza

Milorad Vicanović Maza rođen je 1965. u Banja Luci, a živi i radi u Laktašima. Stripom se počeo baviti početkom 1980-ih, a svoj prvi rad objavljuje 1985. godine. Do 2006. većinom crta stripove u kraćoj formi te ilustracije za knjige, časopise i udžbenike, a 2004. godine započeo je i rad na svome prvome većem projekt, Školanu Fordu, po scenariju Nenada Suzića, koji se ugasio nakon četiri objavljena broja. Dvije godine poslije, one već spomenute 2006., na poziv Marka Stojanovića, započinje rad na trećem albumu iz serijala Vekovnici pod naslovom Prah, a suradnja se potom nastavlja i na četvrtom broju (Pepeo).

  1. završava prvu epizodu vestern-stripa Divlji vjetar po scenarijuRajka Radovanovića, a 2010. započinje svoj prodor na francusko-belgijsko tržište albumom Triangle Rose koji radi sMichelom Dufranneom, a koji je Quadrants Soleil objavio u rujnu 2011. te koji je potom izdan i u Njemačkoj.

Za vrijeme rada na Trianglu Maza potpisuje i svoj prvi ugovor s francuskim Soleilom, za serijal Wunderwaffen (scenarist je Richard D. Nolane), za koji je već u prvoj godini napravio tri izdana albuma, a projekt se nastavio sve do deset albuma.

Nevjerojatna brzina rada na prvom albumu Wunderwaffena dovela je Mazu do toga radeći na njemu potpiše ugovor za tri albuma u serijalu Lady Spitfire (scenarist: Sebastien Latour) za izdavačku kuću Delcourt. Prvi i drugi album, La fille de l’air i Der Henker objavljeni su 2012., a treći nastavak, Une pour tous et tous pour elle, 2013. godine. Naravno, baš kao i kod Wunderwaffena, i ovdje se suradnja nastavila. Nadalje, vrijedi spomenuti da se Wunderwaffen i Lady Spitfire također objavljuju i u Njemačkoj te u Nizozemskoj, a u pripremi je i japanska verzija prva četiri Wunderwaffena.

Pored svega navedenog, 2013. godine sa Jean-Peirreom Pecauom za Delcourt objavljuje prvi dio trodijelne priče “Oméga” unutar serijala Jour J, a pri kraju je i drugi dio. U prve četiri godine rada za francuske izdavače, završio je čak 10 objavljenih albuma. Za “Story and Media” iz Indianopolisa potpisuje “Distractions”. Maza je i dugogodišnji organizator Salona stripa u Laktašima.