François Boucq rođen je u Lillu 1955. godine, a počinje karijeru 1974. crtajući političke karikature za časopise kao što su Le Point, L’expansion i Playboy. Nedugo zatim okušao se i u crtanju stripova te 1975. godine objavljuje svoje prve table u Mormoilu. Godine 1978. njegovi Comets d’humour, serija kratkih priča (scenarij Philippea Delana) pojavljuju se u Piloteu. Slijede šaljive avanture Rock Mastarda (također Delanov scenarij) u Fluide glacial te Les Lecons du professeur Bourremou (scenarij Pierrea Christina) u časopisu Umour et Bandessinées.

Godine 1983. postaje jedan od redovnih suradnika mjesečnika (À suivre…) i crtač-autor slijeda kratkih šaljivih priča, kasnije objedinjenih u albumu koji je izdao Casterman, Les Pionniers de l’aventure humaine (1984.), Point de fuite pour les braves (1986.), La Pédagogie du trottoire (1987.) i La Dérisoire Effervescence des comprimés (1991). U isto vrijeme, za istog izdavača, ali u suradnji s američkim piscem Jeromeom Charynom, crta La Femme du magicien (1984.) i Bouche du diable (1989). Oba stripa je izdala izdavačka kuća Le Lombard.

Boucq se zatim povezao s romanopiscem i scenaristom Alejandrom Jodorowskim. Obojica rade na stripu Face de Lune (1991.) za izdavačku kuću Casterman, na stripu Trésor de l’ombre (1999.) te na westernu Bouncer  za izdavačku kuću Humanoïdes associés. Osim ova dva albuma stvorena u suradnji, Boucq je u cijelosti autor – i to autor čija mašta nema granica – djela koja se pojavljuju u Castermanu: Aventures de la Mort et Lao-Tseu (1996.) i  Jérôme Moucherot (1998). Njegovu dolasku u Le Lombard s Rocky Mastardom prethodile su novinske najave za kolekciju Troisième degré i Cocktail transgénique, izdan 2003. godine.

Treba naglasiti da je ovo veliko ime stripa (Grand Prix Međunarodnog festivala stripa u Angoulemu 1998. godine) između ostaloga i službeni ilustrator naslovnica stripa Nouvelles aventures de San Antonio izdavačke kuće Fleuve noir. Le Janitor (Dargaud), plod suradnje s Yvesom Senteom, ugledao je svjetlo dana 2007. Godine 2011. potpisuje s Alcanteom četvrti svezak serije XIII mystery (Colonel Amos, Dargaud).

Plodonosna suradnja Boucqa i Charyna donosi nam Little tulip (Le Lombard, 2014). Godine 2015. nastavlja raditi na avanturama Superduponta, najvećega francuskoga super heroja, s Marcelom Gotlibom na scenariju. Iste godine izlazi i Le Procès Carlton (s Pascaleom Robert-Diardom, Le Lombard, 2015).