O nama

 
 
Legenda kaže da su Dalibor Talajić Talaja, Ivan Prlić Prle, Tihomir Tikulin Tico i Ana Marinković došli na ideju u Zagrebu osnovati međunarodni festival na koji će dovoditi svjetske strip-crtače dok su se jednom prilikom kasnih devedesetih vraćali vlakom s festivala stripa u Vinkovcima. Grupa studenata i strip autora okupljena oko nekih od najpoznatijih domaćih fanzina (Endem i Stripoholic), koja je tih godina počinjala i s različitim angažmanima na Radiju 101, zamišljeno je i ostvarila. Tako je 1998. nastao je Crtani romani šou, pod kumstvom pokojnog velikana hrvatskog stripa Edvina Biukovića (1966. – 1999.), koji mu je ime dao prema svome stripu Funny Comics Show.
Prvi festival održao se u Kulturno-informativnom centru u Preradovićevoj, a njegov prvi strani gost bio je slavni talijanski crtač Ivo Milazzo, koautor vestern strip-serijala Ken Parker. Otad je festival ugostio najznačajnije strip-crtače i umjetnike današnjice. U zadnjih 20 godina na festivalu Crtani romani šou promijenilo se gotovo sve – osim nepisane osnovne koncepcije, a ona je oduvijek bila promocija stripa kao masovnog medija namijenjenog najširim slojevima publike. Organizatori CRŠ-a, i nekadašnji i sadašnji, ostali su dosljedni u ideji da je strip nešto što se mora čitati i što ne pripada u supkulturu, već treba biti svakodnevno prisutno i dostupno svima.
Znatno se mijenjao i vizualni identitet festivala; od rane kreacije Tihomira Tikulina, s prvim katalogom koji su dizajnirali Bruketa&Žinić, u post-modernom stilu devedesetih, preko razrađenog Ticinog logotipa pa do loga Danijela Žeželja. I kataloge festivala, plakate, majice i ostale materijale dizajnirali su različiti autori, a njihov su dizajn svojim ilustracijama tijekom godina obogaćivali sami gosti CRŠ-a.
Mijenjali su se i organizatori pa je, nakon povlačenja izvornog društva, prije 11 godina, festival preuzeo današnji direktor Slaven Gorički sa suradnicima. Udruga Crtani romani šou, koju vodi, promovira devetu umjetnost i okuplja ljubitelje stripa i strip kulture u čitavoj regiji.
Ideja je Udruge svake godine publici besplatno predstaviti nova izdanja, izložbe najreprezentativnijih stranih autora, djela i izdavača, i ponuditi joj priliku za druženje s domaćim i stranim autorima. Udruga organizira festival, ali i radionice, školu crtanja stripa za djecu, tribine, seminare, humanitarne aukcije, izložbe kvalitetnih hrvatskih autora s ciljem stvaranja promišljenog vizualnog identiteta hrvatske devete umjetnosti i afirmacije festivala i hrvatske scene. Udruga se bavi i izdavaštvom radi promicanja neafirmiranih autora u zemlji i inozemstvu, a festival svih ovih godina pruža priliku mladim talentima da iz prve ruke doznaju više o procesu izdavanja, dobiju konstruktivnu kritiku na vlastiti rad i upiju motivirajuću atmosferu za nastavak bavljenja stripom, od kojih su mnogi već postigli svjetski uspjeh.
2017. godine, za 20. rođendan, CRŠ se malo “ponovio” i internacionalizirao. Pridodao je svome imenu engleski naziv Zagreb Comic Con, budući da su ga strani gosti ionako već zvali zagrebačkim comic conom, a koji odražava njegov međunarodni karakter, kao i sinergiju stripa s drugim medijima. U svom 25. izdanju, CRŠ Zagreb Comic Con 2022. nastojat će biti inkluzivna platforma namijenjena svim konzumentima raznih kulturnih i popularnih umjetničkih formi, a ponajviše želi i dalje ostati mjesto okupljanja svih zaljubljenika u strip, od najmlađih do najstarijih!