Stjepan Šandrk slikar je rođen 1984. godine u Osijeku, a živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine u klasi profesora I. Rončevića. 2015. godine doktorirao je na istoj akademiji (mentori: prof. I. Rončević, prof. B. Kragić, dr. sc.).
Dosad je izlagao na 20 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, uključujući one u Galeriji Bačva u Zagrebu (2017. i 2014.) i Laubi u Zagrebu (2017.), a skupno izlagao na više od 50 žiriranih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, uključujući na Bijenalu slikarstva, Salonu mladih i Zagrebačkom Salonu u HDLU-u, Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, te u Poreču, Zadru, Leipzigu, Gdanjsku i Beču.
Dobitnik je nekoliko nagrada, uključujući nagradu publike T-HTnagrada@MSU.hr 2012. Sudjelovao je na rezidencijama Glo’Art u Lanakenu, Belgija, 2014. godine i De/ konstrukcija slike u organizaciji HDLU u Leipzigu 2018./2019. godine. Redovni je član udruga HDLU, HZSU i MENSA.
Na 23. Međunarodnom festivalu stripa CRŠ Zagreb Comic Con predstavlja se izložbom ciklusa slika pod nazivom “Spektakl”, nastalog tijekom zadnjih pet godina, koja će biti otvorena od 25. do 27. rujna u Tvornici kulture.
Iako u svojoj pojavnosti oponašaju fotografiju, više nije riječ o prizorima dokumentarnog karaktera (pa makar bili i inscenirani), kako je to bilo uobičajeno za ovog umjetnika, već o složenom prizoru nastalom digitalnom manipulacijom, koji je kasnije preveden u jezik slikarstva.
Ciklus ističe poziciju slike kao marketinškog proizvoda, ali i teži prenaglasiti i učiniti vidljivim način na koji se kultura doživljava danas, u postindustrijskom vremenu. Riječima autora: “Anestetizirani promatrači su otuđeni i često se sliku i ne trude doživjeti direktno, nego posredstvom zaslona mobilnog telefona. Ciklus je stoga nazvan po kultnoj knjizi Guy Deborda, ‘La Société du spectacle’, a zadatak je spektakla da nam preko različitih oblika posredovanja pokaže svijet koji više ne možemo direktno doživjeti.”