Izložba Metabarun – Valentin Secher i Niko Henrichon

Izložba Metabarun – Valentin Secher i Niko Henrichon

U Francuskom institutu u srijedu 8. svibnja otvorena je izložba “Metabarun“, postavljena u sklopu programa 22. međunarodnog festivala stripa Crtani romani šou – Zagreb Comic Con, koji se u Domu HDLU-a održava od 10. do 12. svibnja, a izložba ostaje tamo do nedjelje 12. svibnja 2019.

Izložba donosi stranice sa ključnim scenama iz strip-serijala Metabarun, kao i naslovnice prvih šest albuma ovog osmodijelnog serijala, koje potpisuju crtači Valentin Sécher i Niko Henrichon, ovogodišnji gosti festivala CRŠ Zagreb Comic Con. Idejni autor serijala Metabarun proslavljeni je redatelj i scenarist Alejandro Jodorowsky, a scenarij potpisuje Jerry Frissen, Belgijanac koji radi u Americi kao scenarist izdanja izdavačke kuće Les Humanoïdes associés, te je bio i glavni umjetnički urednik njihove američke grane.

Radnja serijala Metabarun naslanja se na serijale Inkal i Metabaruni. Glavni lik Metabarun Bezimeni preuzet je iz space-opere Inkal i pripada u njezin stripovski univerzum, tzv. Jodoverzum. Inkal je bio istovremeno mistično i pustolovno putovanje u tajne veće od svemira, žanrovski pripadajući znanstvenoj fantastici, ali ne isključivo. Metabaruni su pak autorovo istraživanje obitelji, genetike, degeneracije i ratničkog koda u obliku višestoljetne sage o jednoj moćnoj galaktičkoj ratničkoj obitelji. Serijal Metabarun mogao biti zaključna točka Jodoverzuma. Galaktički ratovi, Tehnotehnološko carstvo prepuno nasilja i brutalnosti… Svijet Metabaruna okrutan je svijet u kojem vjerski moćnici drže u šaci puk koji im slijepo vjeruje.

Crtač Valentin Sécher (poznat i po radu na serijalima Khaal i Conan) nova je velika nada francuskog stripa. Zbog svojeg impresivnog rada na Khaalu angažiran je na Metabarunu, a njegov crtež odlikuje se visokim stupnjem realizma te se kreće tragovima njegovih crtačkih idola s polja ilustracije i stripova kao što su Moebius, Alex Ross, Norman Rockwell, Drew Struzan, Travis Charest i Mathieu Lauffray.

Niko Henrichon je pak francusko-kanadski strip-crtač koji  radi za nekoliko znamenitih američkih izdavača, ali i za izdavače u Francuskoj. Poznat je po crtanim romanima Barnum! (scenaristi Howard Chaykin i David Tischman, izdavač DC Comics / Vertigo), zatim Pride of Baghdad (scenarist Brian K. Vaughan), za koji je dva je puta nominiran za nagradu Eisner, te adaptaciji biblijske priče kultnog redatelja Darrena Aronofskoga pod nazivom Noé (Le Lombard, 2011., a strip je također objavljen pod nazivom Noah u izdanju Image Comicsa.) Među ostalim stripovima koje je Henrichon ilustrirao su Fables, Marvel Comics PresentsNew X-Men, Official Handbook of the Marvel Universe A to ZSpider-man Fairy TalesStar War Tales i X-Men: Return of Magik. Redovito crta naslovnice za stripove DC-a i Marvela poput Black PantherFantastic Four: True StoryLockjaw and the Pet Avengers, i trenutno, X-Men: The Beginning.

Izdavač serijala Metabarun je Hangar 7, a priređivač izložbe Udruga Crtani romani šou.