Zoran Đukanović je esejist, kritičar, urednik i stručnjak za medijski razvoj. Rođen je u Beogradu 1955., gdje je živio do preseljenja u Amsterdam 1991.

Piše najčešće za časopise i novine u zemljama nastalima nakon Jugoslavije. Dugi niz godina bio je urednik u časopisu Vidici, a zatim glavni urednik u  Novim Vidicima u Beogradu. Objavio je 1988. knjigu eseja Tomas Man ili Filip K. Dik, koja je sada dostupna online na portalu Stripovi, monografiju Ken Parker (1990.) i priredio više knjiga, zbornika i temata, među kojima Poetiku stripa (Književna kritika br. 5, Beograd 1987). Organizirao je niz izložbi posvećenih stripu.

Redovno drži predavanja na strip festivalima i sajmovima knjiga na području Zapadnog Balkana (Srbija, Hrvatska i Crna Gora). Ima redovnu rubriku (Post Scriptum) na portalu Strip vesti i kontinuirano piše za beogradski tjednik Vreme. Stotine Đukanovićevih eseja i kritika je objavljeno (uz kolumne u NIN-u, YU strip magazinu, Stripoteci i Vremenu) u preko četrdeset dnevnih i tjednik novina, strip časopisa i časopisa za kulturu i književnost. Eseji su mu prevedeni na engleski, francuski, nizozemski i arapski jezik. Bio jedan od osnivača mirovne organizacije MiZaMir (WijVoorVrede / WeForPeace) u Nizozemskoj 1991.

Gotovo petnaest godina radio je u Press Now, nizozemskoj fondaciji za razvoj nezavisnih medija u Europi, Aziji i Africi, gdje je razvio stotine medijskih projekata za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, Armeniju, Irak, Iran i Ugandu, često boraveći u većini ovih zemalja.