Marko Dješka, rođen 1983.godine u Osijeku. 2011. godine diplomirao je na odsjeku za animirani film pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te od tada balansira između medija stripa, animacije i ilustracije. Njegova dva studentska filma ‘Kolinje’ (ALU, 2009.) i ‘Sotonin sin’ (ALU, 2012.) imali su uspješan festivalski život te su mu donijele višestruke nagrade na mnogim festivalima, dok je Kolinje otkupljeno od strane američke televizijske kuće ‘El Rey Network’, u vlasništvu poznatog producenta Roberta Rodrigueza, popularnoj u regiji Meksika i Kalifornije.

Iako stripove crta od malena, stripove profesionalno počinje objavljivati pri završetku fakulteta u magazinu Stripos, a zatim i u mnogim drugim magazinima poput Endema, Strip cluba ’85, Komikazama, te inozemno, Gorgonzola (FR) i Freakshow comix (FR).

  1. proglašen je za najboljeg mladog strip autora na Salonu stripa u Vinkovcima, a 2013. Objavljuje svoj prvi strip-album ‘Posljednji fan’, u izdavaštvu bivše udruge StripOs.
  2. godine najpopularniji američki strip-magazin Heavy Metal objavljuje njegov kratki strip ‘Bul i Bal’.
  3. godine dobiva prestižnu nagradu Društva filmskih kritičara ‘Oktavijan’ za svoj kratki film ‘Grad duhova’ (Zagreb film, 2016.), te sa kolegama pokreće studio za produkciju animiranog filma ‘Jadranska animacija (Adriatic Animation)’ u Zagrebu.

Pokrenuo je, i sve popularniju, facebook grupu ‘Hrvatski autorski strip’ koja predstavlja katalog zbivanja i autorske ponude stripa sa hrvatske scene. Od 2019. Jedan je od umjetničkih urednika OHOHO festivala underground i DIY umjetnosti stripa i street arta, te urednik i pokretač OHOHO fanzina. Uz strip i animaciju, izrađuje ilustracije i plakate za zagrebačke cirkuske kolektive, te naslovnice i vizuale za mnoge popularne zagrebačke bandove.

Član je HDFD-a i HZSU-a.