Hrvatski strip za djecu: Vladimir Delač - Viki i Niki

Hrvatski strip za djecu: Vladimir Delač - Viki i Niki

Hrvatski strip za djecu: Vladimir Delač – Viki i Niki
Sklon sadržajima u kojima su glavni likovi djeca, razvivši prepoznatljiv likovni izraz koji odgovara takvoj tematici, Delač je, kao jedan od najplodnijih hrvatskih autora stripa pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, svojim crtežom popratio, pa i upotpunio djetinjstvo naraštaja koji su odrastali u vrijeme kad televizija nije bila u punom zamahu, kad nije bilo elektroničkih izazova današnjice, pa se izlazak novog broja svakog dječjeg lista očekivao s nestrpljenjem.

U povijest hrvatskog stripa Delač ulazi s definicijom autora stripova namijenjenih mlađem uzrastu, u kojima su glavni junaci djeca. Volio je i poštovao svoje male čitatelje, lako se uživljavao u njihov svijet, jer je i sam zadržao u sebi mnogo dječačkog. U tom je znaku bilo njegovo najplodnije stripovsko razdoblje, ono u  “Plavom vjesniku”, u kojem je kontinuirano objavljivao od 1959. do 1968., u sklopu kojeg je objavljivao pustolovine Vikija i Nikija, niz epizoda po scenarijima Norberta Neugebauera.

U prvoj epizodi stripa “Viki i Niki” Vladimir Delač i Norbert Neugebauer su Vikija i Nikija predstavili kao dva brata, posve obična dječaka, gotovo jednakih godina koji doživljavaju posve neobične događaje. Iza tog jednostavnog opisa stoji jedan od najdugovječnijih, najpopularnijih i najznačajnijih serijala dječjeg stripa u nacionalnoj produkciji devete umjetnosti. U petnaest epizoda koje su izlazile u “Plavom vjesniku” od 1960. do 1966. Delač i Neugebauer su uspjeli ono što uspijeva samo vrhunskim stripašima – pomiriti svoj autorski pristup i svjetonazor sa zahtjevima čitatelja.

U ovoj ćemo izložbi predstaviti prve dvije epizode serijala “Viki i Niki” – “Duboko pod zemljom” i “Gusari na Jadranu”.