Darko Kreč

 

  1. – 14. svibanj, 2017.

Galerija Bačva, HDLU, Zagreb

U sklopu dječjeg programa 20. izdanja Međunarodnog festivala stripa Crtani romani šou hrvatskoj će publici biti predstavljeno drugo izdanje izložbe Hrvatski strip za djecu – Darko Kreč. Izložba će se održati u Galeriji Bačva Hrvatskog doma likovnih umjetnika od 12. do 14. 5. 2017. godine.

Na strip se često gleda kao na zabavu za djecu, no najveći udio stripova na hrvatskom i svjetskom tržištu zapravo nije namijenjen tom uzrastu. Teme, naracija i crtež mainstream komercijalnih stripova jednostavno ne komuniciraju s djecom na najbolji način te ponajčešće potpuno odbijaju čitatelje dječjeg uzrasta od ovog medija. To je velika šteta, jer stripovi pružaju narativna iskustva za djecu i učenike koji tek počinju čitati – kroz medij stripa djeca s lakoćom prate priču, njezin početak i kraj, zaplet, likove, vrijeme – ovdje nalaze sekvenciranje bez potrebe sofisticirane riječi te nemaju potrebu za dodatnim vještinama kojima bi dekodirali ono što imaju pred sobom. Slike podržavaju tekst i na izravan način daju kontekstualne tragove značenja riječi.

Glavna prednost stripova nad ostalim književnim vrstama je ta da su stripovi, iako se sastoje i od tekstualnog i od likovnog izričaja, u osnovi vizualni medij, gdje slika i tekst zajedno nose teret priče i objedinjuju ju. Za razliku od pisanog teksta, strip doslovno stavlja „ljudsko lice“ na zadanu temu što rezultira u kreiranju intimne i emocionalne veze između njegovih stripa i njegovih čitatelja. Istraživanja su pokazala da djeca koja čitaju stripove i koriste ih kao alate u učenju brže nauče čitati, stječu naviku čitanja i općenito lakše svladavaju gradivo.

Iako u Hrvatskoj postoji velika i bogata tradicija dječjeg stripa – ipak je riječ o formi devete umjetnosti koja je jedina imala svoj kontinuitet od svojih početaka prije šezdesetak godina pa sve do danas – ona je i dalje ponešto zanemarena u usporedbi s ostalim formama devete umjetnosti. Budući da je jedna od osnovnih misija Udruge Crtani romani šou promoviranje stripa među mlađom populacijom sa svrhom promicanja kulture strip umjetnosti, cilj nam je ovom izložbom podsjetiti javnost na ovu iznimno važnu umjetničku i edukativnu formu i odati mu više nego zasluženu počast. Na žalost, većina izdavača, kritičara pa i kroničara devete umjetnosti zanemaruje dječji strip, ponajviše zbog toga što je malo zastupljen u medijima i što je najčešće posve nekomercijalnog karaktera. Bez obzira što je namijenjen najmlađoj publici, dječji strip (i strip za mlade) vrlo često svojim likovnim izražajem, humorom i porukama nadilazi dječju dob i ne zaslužuje ostati na marginama scene devete umjetnosti.

Autor kojeg predstavljamo ove godine je Darko Kreč. Ovaj vrsni, cijenjeni animator i autor crtanog filma, veliki je poznavatelj stripa, pedantni kolekcionar i plodan autor stripova. Ako vam treba neki podatak ili ste poželjeli “baciti oko” na neki strip izašao u posljednjih pedesetak godina na ovom području, možete se pouzdati u Darkovo znanje i zbirku koja broji preko 4000 stripova uredno uvezanih u 130 knjiga, kao i mnoga pojedinačna izdanja. Kao autor stripova Darko Kreč radi na serijalima Boduljko i Žbunika, Kvark i Karlek. Ljubitelj je Carla Barksa, Franquina, općenito francusko-belgijske škole stripa, stripova Bone i Usagi, ali i Waltera Neugebauera. Ovaj autor svojim toplim pristupom dragom nam mediju održava u nama onu iskrenu dječju ljubav prema stripu zbog koje smo nekad davno počeli čitati, neki i crtati i pisati stripove i zbog koje to možda činimo i danas.

Stripovi Darka Kreča prate najnovije trendove dječjeg stripa i komuniciraju s djecom na način koji je suvremen i aktualan i imaju svoju vjernu publiku. Njegovi radovi objavljivani su u časopisima za djecu i mlade, a u svojoj je dugoj i bogatoj karijeri surađivao s najboljim hrvatskim autorima za djecu (Sanja Pilić, Sanja Polak).

Izložba je prvenstveno namijenjena osnovnoškolcima, ali zbog kvalitete i visoke razine umjetničkog izraza, ovi će eksponati bez poteškoća istodobno komunicirati i s djecom vrtićke dobi, ali i odraslim posjetiteljima.