Povodom 50. obljetnice izlaženja stripa Zagor u nas, održat će se od 20. travnja do 13. svibnja 2018. na dvije lokacije izložba „Zagor – 50 godina u Hrvatskoj“. 20. travnja otvorit ćemo prvi dio ove velike izložbe u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu, a potom 11. svibnja drugi, kao svojevrsno finale, u Galeriji PM Hrvatskog doma likovnih umjetnika, u sklopu 21. Međunarodnog festivala stripa CRŠ – Zagreb Comic Con.

„Zagor – 50 godina u Hrvatskoj“ obuhvatit će 90 originalnih tabli stripa, 50 originalnih naslovnica, plakata, ilustracija, fotografija, skulptura i figurica, albuma, stripova i kolekcionarskih sličica, a prisustvovat će joj i trenutno aktivni, ljubiteljima Zagora vrlo dobro poznati autori Moreno Burattini, Alessandro Piccinelli, Gianni Sedioli, Marco Verni, Walter Venturi i Emanuele Barrison.

Zagora, klasičnog heroja koji mrzi nepravdu i koji je svoj život posvetio borbi protiv kriminalaca i zlikovaca najnižeg kova, stvorili su Sergio Bonelli i Gallieno Ferri inspirirani strip junacima poput Supermana ili Tarzana. Atletskoga izgleda, velikih fizičkih predispozicija i prepoznatljivog kostima, Zagor između 1820. i 1840. obitava u Darkwoodu, izmišljenoj šumi u Sjevernoj Americi u blizini Velikih jezera i Kanade, smješten u kolibi na malenom otočiću u Darkwoodskoj močvari, okruženoj živim pjeskom koji drži na distanci mnoge nepozvane goste. Darkwood osim močvare predstavlja područje na kojem obitavaju mnoga indijanska plemena kao i vojna utvrđenja, traperske kolibe i manji gradovi u kojima žive pretežno bijelci. Između svih njih Zagor se trudi postići potrebnu ravnotežu sklada i razumijevanja, ponekad na granici incidenta i većih problema s pokojim izgubljenim životom i razaranjem, a ponekad na miran način i bez nepotrebnih žrtava.

Budući da je pustolovnog duha, Zagor nerijetko kreće na daleka putovanja, odazivajući na poziv prijatelja. Osim što je proputovao gotovo cijelu Sjevernu Ameriku posjetio je i Artik, Grenland, Škotsku, Karibe pa čak i Afriku.

Na našim prostorima Zagor nikada nije imao status običnog stripa: Zagor je bio i ostao fenomen i sinonim za strip. Zagor nije likovno ni scenaristički najbolji strip koji se čitao na ovim prostorima, ali je najpopularniji. Ima dugogodišnju tradiciju u Hrvatskoj i regiji, a od objavljivanja prve epizode u izdanju novosadskog Dnevnika prošlo je točno pedeset godina. Početkom devedesetih izdavanje Zagora se gotovo u potpunosti prebacuje u Hrvatsku, gdje on i danas dominira po broju različitih edicija i ukupno izdanih brojeva.

Kao jedan od najvećih stripovskih fenomena u Hrvatskoj i regiji, stoji uz bok legendarnom Alanu Fordu i vjerojatno je najobjavljivaniji lik s najviše različitih izdanja godišnje. U Hrvatskoj trenutno izlazi čak 10 različitih edicija Zagora, u BiH jedna, a u Srbiji čak pet. Godišnje u Hrvatskoj izađe oko 120 različitih epizoda i izdanja Zagora, dok na području regije ukupno izađe i do 70 epizoda. Osim što je imao veliku ulogu u životu niza generacija zadnjih 50 godina, on i danas ima veliku jezgru odanih čitatelja i fanova. Uz stripove ostalih škola stripa, na raznim strip festivalima zna imati centralnu ulogu.

Zagorov autor, pokojni Gallieno Ferri,  jedan je od najvećih crtača u povijesti talijanskog stripa, a na festivalu stripa CRŠ u Zagrebu gostovao je čak dva puta, 2004. i 2007. godine. I scenarist Moreno Burattini je već nekoliko puta službeno posjetio Hrvatsku; bio je na CRŠ-evima 2004. i 2007. povodom 40-godišnjice Zagora.