U Galeriji Bačva i Klubu Hrvatskog doma likovnih umjetnika u Zagrebu, od 11. svibnja do 13. svibnja 2018. ljubitelje (ne samo devete) umjetnosti očekuje jedinstvena retrospektivna izložba kultnog japansko-američkoga strip autora Stana Sakaija. Izložba će obuhvatiti 160 eksponata – originalnih stranica stripa, naslovnica, ilustracija, figurica, igračaka i ostalih predmeta iz opusa ovog proslavljenog autora – koji će posjetiteljima ponuditi presjek Sakaijevog stvaralaštva od početka njegove plodne karijere do danas. Izložbi će prisustvovati i sam autor, kao gost 21. Međunarodnog festivala stripa CRŠ – Zagreb Comic Con.

Stan Sakai Amerikanac je japanskog podrijetla treće generacije. Rođen je 25. svibnja 1953. godine u Kyotu (Japan), a odrastao je na Havajima gdje je završio studij lijepih umjetnosti. Kasnije pohađa Art Center College of Design u Pasadeni (Kalifornija), gdje i danas živi. Karijeru započinje letteringom, upisivanjem teksta u stripove, od kojih je najpoznatiji Groo the Wanderer poznatog crtača Sergia Aragonésa i scenarista Marka Evaniera. Stvorio je i The Adventures of Nilson Groundthumper and Hermy, seriju kratkih humorističnih stripova smještenih u srednjovjekovno okruženje.

No, među čitateljima stripova postaje poznat tek nakon što je stvorio serijal Usagi Yojimbo. U pitanju je epska saga o Miyamotu Usagiju, zecu-samuraju bez gospodara koji živi u feudalnom Japanu na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće., koju izdaje Dark Horse Comics. Prva je priča objavljena 1984. godine u prvom broju magazina Albedo, a novi nastavci ovoga stripa izlaze i danas, unatoč tome što je u svojih 30-ak godina postojanja promijenio više izdavačkih kuća, čineći ga tako jednim od najdugovječnijih nezavisnih strip serijala u povijesti. Izuzmemo li Toma Lutha, koji je danas glavni kolorist naslovnica i epizoda objavljenih u koloru, Stan Sakai čitavo je to vrijeme jedini kreator, pisac i crtač serijala, a Usagi najslavniji lik kojeg je Sakai stvorio.

Sakaijev opus ističe ga kao majstora dinamičnog vizualnog pripovijedanja, koji se svojom izuzetno originalnom, inovativnom vještinom i izrazito dobro zaokruženim stilom izdvaja iz prosjeka. Njegov je stil pripovijedanja jasan, koncizan i oštar, vrhunskog ritma, predstavljen na opušten i apsorbiran način.  Stan Sakai se i danas, gotovo četrdeset godina nakon prve verzije svojeg kultnog junaka Usagija Yojimba, drži svojeg iznimnog, svježeg književnog i umjetničkog pristupa ilustriranom pripovijedanju.

Sakai je dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima svakako treba istaknuti nekoliko prestižnih nagrada Eisner.