Izložba originalnih djela renomiranog francuskog strip crtača Matthieua Bonhommea održat će se od 30. travnja do 13. svibnja 2018. godine u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, u organizaciji Udruge Crtani romani šou, zajedno s Didierom Pasamonikom i samim autorom, a u partnerstvu s Ministarstvom kulture RH, Gradskim uredom za kulturu Grada Zageba, Francuskim institutom i Galerijom Daniel Maghen.

Matthieu Bonhomme, autor sa statusom superstara u Francuskoj i Belgiji, počeo  jcrtati pod mentorstvom velikana poput Rossija i Mézièresa, a najpoznatiji je po serijalima Messire Guillaume i Markiz od Anaona (nastalima u suradnji sa scenaristima Gwenom de Bonnevalom i Fabienom Vehlmannom), zatim L’Âge de Raison (Doba razuma), koji na festivalu u Angoulêmu 2004. godine osvaja nagradu Alph-Art za najbolji prvi album, te Esteban, u izdanju Dupuisa. Tu su, dakako, i stripovi Omni-visibilis i Texas Cowboys (nastali u suradnji s Lewisom Trondheimom), te album-posveta Čovjek koji je ubio Lucky Lukea, nastao u povodu 70. rođendana ovoga kultnoga kauboja, koji je osvojio i nagradu publike na festivalu u Angoulêmu 2016.

Izložba Matthieua Bonhommea uključit će 60 originalnih stranica, naslovnica i ilustracija. Radovi predstavljaju Bonhommeov kompletan opus, s posebnim naglaskom na najpoznatija djela i rad na iznimno popularnom i uspješnom rebootu kultnog serijala Luckya Lukea. Kroz njegove strip junake možemo pratiti razvoj crtačkog stila autora, od korištenja snažnih kontura i crne boje, gotovo bezgrešnog načina kadriranja, velike preciznosti pa sve do izuzetno uvjerljive dinamike njegovih stripova. Hrvatska će publika tako prvi puta imati prilike vidjeti cjelovitu prezentaciju opusa ovog iznimnog umjetnika i transformacije njegovog osobnog umjetničkog izričaja u formatu izložbe koja će mapirati formiranje njegova stila kroz godine rada.

Medijsku potporu izložbi daju Večernji list, Radio Student, Radio 808, Radio 101 i B.net.