Izložba „Julio Radilović Jules – Kroz minula desetljeća“ održat će se od 11. do 13. svibnja 2018. u reprezentativnom prostoru Galerije Prsten Hrvatskog doma likovnih umjetnika u Zagrebu, povodom obilježavanja 90 godina života i 65 godina djelovanja Julija Radilovića.

Julio Radilović Jules jedan je od legendi hrvatske kulturne scene i posljednji živući pripadnik tzv. zlatne generacije strip autora u Hrvatskoj. S navršenih 90 godina života u 2017., Radilović se još uvijek aktivno bavi crtanjem i ilustracijama, ostvarujući 65 godina kontinuiranog rada kojim je na mnoge načine zadužio Hrvatsku kulturu u 20. stoljeću.

Izložba predstavlja dosad najveću retrospektivu originalnih radova ovog majstora crteža, prvi puta besplatno dajući široj publici uvid u razvoj i rad jednog od posljednjih svjetskih živućih velikana, predstavljajući više od 250 originalnih tabli crteža, naslovnica, ilustracija, skica, crteža, stripova, fotografija i ostalih važnih dokumenata koji su obilježili karijeru autora u galeriji Prsten Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), uz prisustvo samog autora.

Njegov nemjerljiv doprinos kulturi formalno je zabilježen uvrštenjem u niz domaćih enciklopedijskih publikacija vezanih uz umjetnost poput Likovne enciklopedije Jugoslavije, Enciklopedije hrvatske umjetnosti, Hrvatskog leksikona, Hrvatske likovne enciklopedije, kao i u svjetski najrelevantnijim publikacijama vezanim uz područje stripa poput Svjetske enciklopedije stripa Mauricea Horna, dajući prestižno priznanje Radilovićevom doprinosu devetoj umjetnosti ne samo u okviru Hrvatske, već i kao svjetski relevantnog majstora umjetnosti kojom se bavi.

Možda još veće priznanje proizlazi iz činjenice da se pri spomenu stripa Radilovićev stil u domaćem kontekstu uzima kao neka vrsta hrvatskog proto-djela, odnosno ‘onako kako zamišljamo da strip izgleda’, na kojem se grade svi daljnji stilovi, ušavši tako, svjesno ili nesvjesno, u kulturološku kolektivnu svijest jedne nacije.

Radilović nije samo majstor svoje struke, nego i jedan od najvećih kulturnih ambasadora Hrvatske u prošlom stoljeću. Njegovi stripovi bili su objavljivani i reizdani u većini Europskih zemalja, u Sjedinjenim  Američkim Državama, Brazilu i Argentini, Turskoj, Indiji, Sri Lanki, Indoneziji, za što mu je bio odlikovan Ordenom reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u promicanju hrvatske kulture. Također je dobitnik niza strukovnih nagrada, priznanja, nagrada za životno djelo i doprinose kulturi.

Izložba predstavlja jedan od najvećih galerijskih projekata unutar okvira devete umjetnosti ikada produciranih u Hrvatskoj. Novija izdanja monumentalnih radova Julija Radulovića rijetka su i ne pridaje im se velika pažnja u sadržajno saturiranom medijskom pejzažu današnjice, što dovodi do postepenog kolektivnog zaborava autora koji je svojim stripovima odgajao i obrazovao generacije mladih u Hrvatskoj, a do najsitnijih detalja istraženim i vizualno predstavljenim pustolovnim i povijesnim romanima desetljećima raspirivao maštu i interes odraslih.

Ovom izložbom Udruga CRŠ želi još jednom podsjetiti na impresivan i skoro nedostižan opus likovnog majstora te uz popratne radionice i predavanja educirati mlađe generacije o bogatstvu lokalne likovne tradicije u kontekstu ‘mladih medija’ koja je parirala najrazvikanijim svjetskim likovnim trendovima i opetovano Hrvatsku stavljala u polje interesa svjetske likovne publike, a koju uvelike predvodi Julio Radilović.