Dječji program 21. izdanja Međunarodnog festivala stripa CRŠ – Zagreb Comic Con donosi nam veliku izložbu jednog od najproduktivnijih hrvatskih strip crtača Krešimira Biuka. Izložba će obuhvatiti originalne stranice, naslovnica, skica i ilustracija, a održat će se u Galeriji Bačva Hrvatskog doma likovnih umjetnika od 11. do 13. 5. 2018. godine.

Krešimir Biuk rođen je u Zagrebu 1974. godine. Završio je srednju elektrotehničku školu «Tesla» 1993. Crtanjem stripova bavi se od malih nogu. Nema stručnog likovnog obrazovanja, za što tvrdi da se i vidi na njegovim crtežima, ali voli strip suviše pa se ne može prestati baviti njime sve i da hoće. Dobitnik je druge nagrade na Međunarodnom festivalu stripa u Zagrebu Crtani romani šou na temu “svinja” (strip od jedne strane) 2000. godine. Stalno je zaposlen na Hrvatskoj televiziji u tehnici, a u slobodno vrijeme “crtkara”. Za sebe kaže da nije strip crtač, ali nekoga tko nije strip crtač ima vrlo ozbiljan i opsežan opus. Recite jednu šalu, jedan trač, zabunite se u izgovoru neke riječi i Biuk će nacrtati strip o tome. No, ne strip od jedne pasice ili table: cijeli serijal! Izrazite želju da biste crtali po nečijem scenariju, i Biuk će sutra isporučiti scenarij za prvu epizodu serijala. Iz stripa crpi životnu radost, a sam život pretače u strip. I sve je u njegovom stripu stvarno, sve se doista dogodilo – možda u manjem obimu, manje romansirano, manje karikaturalno – ali dogodilo se! U njegovim stripovima magli se crta između stvarnosti i njene interpretacije.

Od 1999. do 2006. crtao je dječji mjesečnik Prvi izbor, te crtao i pisao stripove Detektivi (1999. – 2002.), Mala Tiki (2003. – 2005.; 2008. – 2010.), Krznate priče (2005. – 2006.) i Sukići (2011. – 2012). Izdaje u časopisu Bruh (2001., strip Romero), magazinu Q-strip (stripove Pumfi, 2004. – 2006., Policajci s plaže, 2008. i Bubizam, 2012.). Mister Mačak Magazin (2006-…, strip Brabonjaste priče), časopisu Modra lasta, gdje je naslijedio Darka Macana na scenariju stripa Modra),  Sergej strip (2006. – 2008., strip Fort Wayne po scenariju Darka Macana). Objavio je strip albume Pumfi (2007.), Dabar i los (2011.), a u izdanju Udruge Crtani romani šou izlazi mu Biukovo (2016.) i Deni Sparina (2017.)

Ilustrirao je nekoliko udžbenika za Školsku knjigu. U posljednje vrijeme bavi se i marketingom te crta i storyboarde za reklame. 2014. ilustrirao video spot za pjesmu Crveni Ferrari Mladena Grdovića. Spot je montirao Dalibor Pokec. Ilustracija iz Q-strip magazina objavljena je u talijanskom izdanju knjige o jednom od najvažnijih suvremenih autora stripa: Alan Moore: Ritratto di uno straordinario gentleman.

Stripovi Krešimira Biuka prate najnovije trendove dječjeg stripa i komuniciraju s djecom na način koji je suvremen i aktualan i imaju svoju vjernu publiku. Njegovi radovi objavljivani su u časopisima za djecu i mlade, a njegova je posebnost i činjenica da scenarije za svoje stripove najčešće piše sam što ga čini posve zaokruženim autorom. Izložba je prvenstveno namijenjena osnovnoškolcima, ali zbog kvalitete i visoke razine umjetničkog izraza i popularnosti ovog umjetnika koji ima svoju vjernu „odraslu“ publiku ovi će eksponati bez poteškoća istodobno komunicirati i s djecom vrtićke dobi, ali i odraslim posjetiteljima.