Giampiero Casertano

GIAMPIERO CASERTANO

Giampiero Casertano, talijanski strip crtač rođen 1961. u Milanu, dugogodišnji je stup i uzdanica kultnog serijala Dylan Dog! U početku je u suradnji sa svojim učiteljem i uzorom Leoneom Cimpellinom radio na serijalima Johnny Logan i Guerre d’eroi, a potom i samostalno na pet priča po scenariju Giorgija Pellizzara za Boy Music magazin. Početkom osamdesetih dolazi u Sergio Bonelli Editore, izdavačku kuću u kojoj će stvarati narednih desetljeća! Počevši s proslavljenim western junakom, Kenom Parkerom, prelazi na popularni serijal Martin Mystere za koji je u tri godine zaredom odradio pamtljive i popularne epizode: Tunguska, Rušilački um i Čarobni napitak.Godine 1987. godine prebacuje se na novi serijal aje proslavio kako i njegovog autora Tiziana Sclavija, tako i samog Casertana: svima omiljeni Dylan Dog, istraživač noćnih mora. Svakom pravom dylandogovcu samo spomenite legendarne priče poput Iza zrcala, Sjećanja na Nevidljivog, Nakon ponoći ili Gospodar tišine, i sjetit će se Casertana i serijala u najboljem svjetlu! Na tom serijalu ostavio je trag od približno pedeset epizoda, što je uistinu zavidan broj za jednog crtača.Od svojih izleta u druge serijale kuće Bonelli, spomenut ćemo radove za serijale Napoleone, Le Storie, Tex Willer i Mercurio Loi. Nacrtao je prve četrdeset tri naslovnice kriminalističkog serijala Nick Raider za što osvaja 1989. godine Premio ANAF. Godine 1997. objavljuje Guerres, svoj prvi album u Francuskoj za Soleil. Kao krunu njegovog rada svakako moramo spomenuti rad na specijalnom izdanju Texa pod nazivom Old South, objavljen 2021. po scenariju Pasqualea Rujua. Ovaj je rad veliko je priznanje crtaču, što zaista nije neobično s obzirom na kvalitetu i kvantitetu epizoda koje je Casertano realizirao za Sergio Bonelli Editore.


PASQUALE DEL VECCHIO

Pasquale Del Vecchio, talijanski strip crtač rođen 1965. godine u Manfredoniji, iz ljubavi prema Bonellijevim stripovima nakon završetka gimnazije upisuje studij arhitekture u Milanu gdje je uz studij započeo svoju bogatu stripovsku karijeru. U Il Giornalinu radi par kratkih priča pod paskom svog idola Gina D’Antonija koji će mu biti inspiracija i suradnik u godinama koje dolaze, a između ostaloga i priču Walter Bonatti nel cuore dell’Africa o afričkoj pustolovini istraživača Waltera Bonattija. Del Vecchio nakon svojih kraćih radova konačno dobiva angažman u kući Bonelli na policijskom serijalu Nick Raider i to sve zahvaljujući preporukama svog nekadašnjeg mentora Gina D’Antonia; u to je vrijeme od 1993. do 1997. odradio 6 epizoda Nicka Raidera. Nakon svog inicijalnog razdoblja u kriminalističkim vodama Nicka Raidera, Del Vecchio prelazi na tada novi serijal Carla Ambrosinija – Napoleone. Od epizode Bezimeni konjanik (Veseli četvrtak) započinje jedno dugo i lijepo razdoblje u kojem Del Vecchio postaje jedan od važnijih crtača u postavi Napoleonea. Ukupno mu je objavljeno 12 epizoda od 1997. do 2005. godine, nakon čega počinje raditi za najprofitabilniji proizvod SBE kuće, Texa Willera, za koji i dan danas crta. Del Vecchio radi istovremeno i za francuske izdavače. Godine 2004. započinje rad na francuskom serijalu Russell Chase sa scenaristom Richardom D. Nolaneom za Les Humanoïdes Associés, a 2008. godine za putopisnu reviju Meridiani radi seriju stripova Mary Diane prema scenariju Federica Binija. Godine 2011. radi dva albuma Blackline – Guerre Privée za Le Lombard, a zatim 2013. za francuskog izdavača Dargaud radi Une Odyssée Sicilienne, peti album (od ukupno sedam) serijala WW2.2, koji prikazuje alternativni Drugi svjetski rat, a izlazi mu i Les Montefiore za Glénat.


DAVID LLOYD

David Lloyd, londonski crtač stripa rođen 1950. godine, je umjetnik koji stoji iza pop-kulturnog fenomena – Guy Fawkes maske. David Lloyd počeo se baviti stripom kasnih 70-ih, a prvi zapaženiji projekt bio je maskirani osvetnik Night Raven za Marvel Comics iz 1979. na kojem je surađivao s Dezom Skinnom i Steveom Parkhouseom. Svoju najpoznatiju suradnju s Alanom Mooreom započinje 1982. godine kad za časopis Warrior stvaraju kultni V for Vendetta, priču o anarhističkom borcu protiv totalitarizma u postapokaliptičnoj Britaniji, poznatijem pod imenom V, antijunaku kojem je uzor povijesni britanski revolucionar Guy Fawkes.Nakon što je 1985. časopis Warrior ukinut, prava za priču otkupio je DC Comics i objavio je 1989. kao grafičku novelu, ovaj put u koloru. I dan-danas se ova grafička novela smatra jednom od najboljih na svijetu, a svoju uspješnu ekranizaciju u režiji Jamesa McTeiguea doživljava 2006. godine. Guy Fawkes masku su zatim planetarno popularizirali Anonymous, internetski pokret koji se od 2008. bavi političkim prosvjedima i hakerskim napadima zalaže za slobodu govora i neovisnost interneta. Riječ podrške dao im je i sam Lloyd izjavivši kako je ponosan što je njegova maska nadišla samu priču i zakoračila u stvarni svijet, gdje je postala simbolom borbe protiv tiranije i ikona popularne kulture. Od ostalih radova, važno je napomenuti da je Lloyd surađivao s Jamiem Delanom i Grantom Morrisonom na strip serijalu Hellblazer za DC Comics, s Garthom Ennisom na War Storyju DC Comicsa, te s Warrenom Ellisom na djelu Global Frequency za Wildstorm. Sa Delanom je također radio na stripu The Territory za Dark Horse. Posljednji projekt mu je kriminalistička grafička novela Kickback za Editions Carabas, priča o Joeu Canelliju, korumpiranom policajcu koji radi u još korumpiranijoj policiji.


GIANFRANCO MANFREDI

Gianfranco Manfredi majstor je mnogih zanata: strip scenarist, kantautor, skladatelj, autor romana, scenarist i glumac. Rođen je u Senigalliji, no živio je u Milanu dugi niz godina, gdje je diplomirao Povijest filozofije na Sveučilištu u Milanu. Spisateljsku karijeru započinje pišući u časopisu Re nudo, posvećenom kontrakulturi. Sedamdesetih i osamdesetih aktivno se bavio glazbom, glumom, pisanjem noir romana i scenarija za filmove, a njegovo kantautorstvo iz sedamdesetih prožeto kontrakulturnim temama relevantno je i u današnje vrijeme. Devedesetih započinje svoju stripovsku karijeru, počevši sa humoristično-fantastičnim serijalom Gordon Link za Editoriale Dardo za koji je napisao dvadeset i dva broja. Nakon Gordona Linka, kojeg ste možda ranih devedesetih čitali u izdanjima Slobodne Dalmacije, prelazi u Sergio Bonelli Editore gdje je napisao 15 epizoda Dylana Doga i 19 epizoda Nicka Raidera. Nakon početnog uspjeha u postojećim strip-serijalima, Manfredi je 1997. stvorio svog vlastitog lika i serijal: Magični Vjetar. Ova mješavina horora i fantastike s isprepletenim stvarnim povijesnim ličnostima i događajima izrodila je čak 131 epizodu do 2010. godine, a nedavno se 2019. Manfredi vratio Magičnom Vjetru s četiri nove epizode. Godine 2005. objavljuje svog prvog Texa Willera, maxi epizodu broj 9 “Opasno putovanje s Miguelom Angelom Repettom”, Texove epizode objavljuje i dalje. Kako je Manfredi iznimno plodan i kreativan autor, između svojih standardnih isporuka stalno izbacuje vlastite serijale. Tako kreira miniserijal Skriveno Lice od 14 epizoda i nastavak Shangai Devila od 18 epizoda između 2007. i 2013. godine. Pustolovni serijal Adam Wild objavio je u 28 epizoda od 2014. do 2016. godine. Nastavio je mini-serijalom od tri priče Coney Island 2015. godine te nekoliko priča za serijal Le Storie. Njegov posljednji serijal od 14 brojeva, Cani Sciolti iz 2018. godine, vraća ga u studentske dane.


STEVAN SUBIĆ

Stevan Subić rođen je u Zrenjaninu 1982., gdje i danas živi, a stripom se bavi od 2009. Osvojio je brojne nagrade za strip, među kojima i pet glavnih nagrada na raznim strip festivalima u Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji. 2011. osvaja grand prix na međunarodnom natječaju u Genovi Conflicts – War Baloons, koji mu dodjeljuje žiri kojim predsjeda Sergio Toppi, a pobjednički strip Konflikti i naredni Tragovi više su mu puta objavljivani i nagrađivani u Srbiji i u inozemstvu. Zatim je objavljivao u brojnim časopisima u Srbiji i Italiji te talijanskim online magazinima (Verticalismi, Rusty Dogs…). Kao ilustrator i grafički dizajner crta naslovnice časopisa, promotivne i kazališne plakate. Kao jedan od mlađih autora sudjelovao je svojim radovima u postavu velike izložbe Tri generacije savremenog srpskog stripa u Francuskom institutu u Beogradu 2013., a iste godine uvršten je u prvi tom Balkan Comic Connections, svojevrsne enciklopedije balkanskog stripa. Od 2012. je ponosni sudionik stvaranja novog serijala Gianfranca Manfredija, Adam Wild za izdavačku kuću Bonelli, a 2014. ga angažira i francuski Delcourt za koga je u narednih par godina izdao albume “Čovjek godine 1666.” i dva albuma Moriartyja. Suradnju sa Sergio Boneli Editoreom nastavio je do danas, objavivši 2018. epizodu u serijalu Le storie i završivši rad na devetoj epizodi Senzanime, spin-off-a Dragonera, čije je objavljivanje zakazano za lipanj 2022. 2018 dobija ponudu najveceg europskog izdavača Glénata za rad na adaptaciji Conana a neposredno zatim i od Soleila za rad na adaptaciji novog Tarzana. Tarzan je objavljen 2021. u Francuskoj, a Conan krajem siječnja 2022. Dobrim dijelom 2021. radio je sa jednom od vodećih svjetskih gaming kompanija, Blizzardom, na projektu Diablo. Trenutno radi za DC comics na serijalu Riddler: Year One, s Paulom Danom kao piscem u kojem rade na službenom spin-offu posljednjeg filma Batman predstavljajući pozadinsku priču Riddlera kojega Paul Dano i tumači u najnovijem filmu.


NIK TITANIK

Nik Titanik je nadimak i pseudonim Nikole Plečka, karikaturiste, ilustratora, strip crtača i grafičkog dizajnera rođenog u Zagrebu 1974. godine. Pod velikim utjecajem stripovske scene, 80-tih godina XX. stoljeća, Nik počinje crtati stripove upijajući stil Magnusa i Bunkera te stvara solidnu kolekciju amaterskih home-made serijala koji nisu bili za objavljivanje, ali su poslužili kao kvalitetna podloga za daljnje crtačko usavršavanje. Zaljubljen u crtanje od malih nogu, svoj prvi strip crta i dovršava tijekom 1980. godine, a intenzivno se bavi crtanjem stripova tijekom svojeg školovanja. Prvi ozbiljan angažman dobiva u studentskom listu Puls gdje mu objavljuju karikaturu Davora Gopca početkom 1994. godine. Slijedi suradnja s tjednicima Danas, Panorama, NET itd. za koje, osim portretnih karikatura, crta i političke ilustracije. Krajem 1999. godine otkriva unutarnju strast za geg karikaturom, te postaje punopravan član Hrvatskog društva karikaturista i počinje redovno slati karikature na festivale širom Hrvatske i svijeta te osvaja niz nagrada. Početkom 2000. godine počinje objavljivati u Večernjem listu i Slobodnoj Dalmaciji, te na stranicama jednog od najstarijih hrvatskih web portala Internet Monitoru, prvi puta pod pseudonimom Nik Titanik. Krajem godine postaje suradnik u Hrvatskom Slovu gdje objavljuje portretne karikature političara. Početkom 2001. godine objavljuje prvi hrvatski internet animirani film Šatro na portalu Internet Monitor. Od 2001.- 2003. karikature su mu redovno objavljivane u Nedjeljnom Vjesniku. Od ožujka 2005. godine svakodnevno crta dvije karikature za dnevni list 24 sata i do danas ih je nacrtao i objavio više od 13000. U svibnju 2006. godine osniva vlastitu firmu Nik Titanik Studio u okviru koje, osim crtanja karikatura, ilustracija i stripova radi i poslove vezane uz grafički dizajn. Krajem 2019. godine izdaje svoj prvi strip album pod nazivom 1573. Početkom 2021. godine je izabran za potpredsjednika Hrvatskog društva karikaturista. Tijekom 2021. i 2022. godine ilustrira i grafički oblikuje prve 3 slikovnice iz serije meteo-slikovnica “Vremenaste priče” za koje je tekst napisao poznati meteorolog Zoran Vakula.


DANIELE BUSNELLI

Grafičar, crtač i scenarist, Daniele Busnelli predsjednik je Kulturne udruge Rapalloonia, koja od 1972. godine organizira internacionalnu izložbu Cartoonists di Rapallo. Uz Sergio Bonelli Editore i Alfreda Castellija, suosnivač je kulturne udruge AMys. Na godišnjoj razini objavljuju reviju Corriere del Mistero posvećenu Martin Mystèreu te organiziraju izložbe i susrete posvećene toj “misterioznoj” temi. Za Corriere del Mistero radi scenarije, ilustracije i ima ulogu kolorista. Sa svojim pričama i ilustracijama surađivao je i sa CTR Edizioni i revijom Rivista del Giallo. Učitelj je crtanja pri instituciji Ente Forma, koja se bavi integracijom osoba s invaliditetom u radnu okolinu.


ANDREA FRECCERO

Andrea Freccero svoju karijeru započinje uz velikana talijanskog stripa, G. B. Carpija. Nakon dugog perioda učenja, dvojac počinje surađivati rame uz rame na seriji ilustracija za Airone Junior (Giorgio Mondadori). Krajem osamdesetih Andrea počinje svoj dugi Disney period u kojem se bavi stripovima, ilustracijama i naslovnicama. U isto vrijeme surađuje i sa Disney America, crtajući priče za album Disney Adventure. Narednih godina nastavlja suradnju s popularnim tjednikom Topolino. Andrea je aktivan i na velikim izdavačkim projektima kao PK, za koji radi više priča i zbog kojeg je 2003. nagrađen kao crtač godine.Freccero je za Doubleduck, izrazito uspješnu seriju posljednjih godina, kreirao glavne likove, a nedavno je pokrenuo i seriju parodija na Star Trek pod nazivom Star Top, na kojoj Bruno Enna radi kao pisac. Povjerena mu je jedna od najvažnijih naslovnica Topolina, broj 3000, a radio je i naslovnicu slavljeničkog broja 3023 koji obilježava ulazak Panini Comicsa u svijet Disneya Made-in-Italy, a koja je predstavljena 2013. u gradu Lucca. Od 2010. godine s ljubavlju brine o povijesnoj seriji Disneyevi klasici, a od 2012. Paperiniku. Odnedavno radi i na mjesečniku Zio Paperone. Desetak godina službeni je crtač naslovnica Lustiges Taschenbuch, važne Disneyeve serije sjevernoeuropskog izdavača Egmont Ehapa, za koju radi stripove i ilustracije raznih vrsta.Tijekom godina radna iskustva su mu raznolika: Andrea često radi u kreativnom marketingu za Ferrero, Philips, Rovio (Angry Birds), Glénat, Sanoma, Arnoldo Mondadori i RCS. Danas se Freccerove naslovnice objavljuju diljem svijeta s više od 300 reprinta godišnje. Posljednje četiri godine Andrea s velikom strašću i entuzijazmom obnaša ulogu umjetničkog nadzornika za sve Disney serije Panini Comicsa.


MILIVOJ ĆERAN

Zagrebački ilustrator Milivoj Ćeran najpoznatiji je po svojim ilustracijama za najveću svjetsku kartašku fantasy igru Magic the Gathering, sa preko 60 objavljenih kartica, i po svojoj knjizi Norse Mythology art book iz 2018. Radio je na raznim projektima za igre i knjige kao što su Dungeons and Dragons, World of Warcraft, Hearthstone, Pathfinder, HEX, Legends of Norrath i Earthdawn za klijente poput Wizards of the Coast, Blizzard, Sideshow Collectibles, Paizo, Sony Online Entertainment…Domaćoj publici je poznat po povremenim naslovnicama fantasy i SF romana zaAlgoritam, i za kartašku igru „Uskoci“. Izlagao je na svjetskim konvencijama poput Comic Cona u San Diegu, Gen Cona u Indianapolisu, Illuxcona – jedinoj svjetskoj konvenciji posvećenoj fantastičnom realizmu i tradicionalnoj fantastičnoj ilustraciji, a od europskih sajmova i festivala tu su Pyrkon, te Magic festovi i Grand Prix turniri u Londonu, Utrechtu, Varšavi, Lyonu, Strasbourgu, Pragu i Suancesu.Osvajač mnogobrojnih nagrada poput Best Artista na The European Science Fiction Society 2018. godine, surađivao je s Esadom Ribićem na stripu “Namor” za Marvel, kao i na megauspješnici “Hulk”, također za Marvel, te na naslovnicama hitova poput X-Mena, X-Forcea i još mnogih drugih.

Milivoj Ćeran MCeran Art


ELISA BRAGLIA

Elisa Braglia rođena je u Reggio Emiliji 3. lipnja 1973. godine. Pohađala je studij povijesti umjetnosti na Sveučilištu Parma Elisa, a nakon toga započinje karijeru kao kolorist za stripove, te radi knjiške ilustracije i druge projekte vezane uz svijet zabave. Sa stripovske strane radila je kao profesionalni kolorist za Topolino, talijansku reviju s Disneyjevim junacima. Godine 2013. kolorirala je priče o Pašku Patku iz jubilarnog broja revije Topolino br. 3000 “Archimede, Edi i lovac iz prošlosti“. Nakon toga nastavlja svoju suradnju s Disneyjem, između ostaloga kolorira još jednu priču uz svoja dva prijašnja suradnika, dugu priču od pet dijelova “Raceworld” koju je Disneyjev tjednik predstavio tijekom festivala Cartoomics 2014.