Giampiero Casertano

GIAMPIERO CASERTANO

Giampiero Casertano, talijanski strip crtač rođen 1961. u Milanu, dugogodišnji je stup i uzdanica kultnog serijala Dylan Dog! U početku je u suradnji sa svojim učiteljem i uzorom Leoneom Cimpellinom radio na serijalima Johnny Logan i Guerre d’eroi, a potom i samostalno na pet priča po scenariju Giorgija Pellizzara za Boy Music magazin. Početkom osamdesetih dolazi u Sergio Bonelli Editore, izdavačku kuću u kojoj će stvarati narednih desetljeća! Počevši s proslavljenim western junakom, Kenom Parkerom, prelazi na popularni serijal Martin Mystere za koji je u tri godine zaredom odradio pamtljive i popularne epizode: Tunguska, Rušilački um i Čarobni napitak.Godine 1987. godine prebacuje se na novi serijal aje proslavio kako i njegovog autora Tiziana Sclavija, tako i samog Casertana: svima omiljeni Dylan Dog, istraživač noćnih mora. Svakom pravom dylandogovcu samo spomenite legendarne priče poput Iza zrcala, Sjećanja na Nevidljivog, Nakon ponoći ili Gospodar tišine, i sjetit će se Casertana i serijala u najboljem svjetlu! Na tom serijalu ostavio je trag od približno pedeset epizoda, što je uistinu zavidan broj za jednog crtača.Od svojih izleta u druge serijale kuće Bonelli, spomenut ćemo radove za serijale Napoleone, Le Storie, Tex Willer i Mercurio Loi. Nacrtao je prve četrdeset tri naslovnice kriminalističkog serijala Nick Raider za što osvaja 1989. godine Premio ANAF. Godine 1997. objavljuje Guerres, svoj prvi album u Francuskoj za Soleil. Kao krunu njegovog rada svakako moramo spomenuti rad na specijalnom izdanju Texa pod nazivom Old South, objavljen 2021. po scenariju Pasqualea Rujua. Ovaj je rad veliko je priznanje crtaču, što zaista nije neobično s obzirom na kvalitetu i kvantitetu epizoda koje je Casertano realizirao za Sergio Bonelli Editore.


PASQUALE DEL VECCHIO

Pasquale Del Vecchio, talijanski strip crtač rođen 1965. godine u Manfredoniji, iz ljubavi prema Bonellijevim stripovima nakon završetka gimnazije upisuje studij arhitekture u Milanu gdje je uz studij započeo svoju bogatu stripovsku karijeru. U Il Giornalinu radi par kratkih priča pod paskom svog idola Gina D’Antonija koji će mu biti inspiracija i suradnik u godinama koje dolaze, a između ostaloga i priču Walter Bonatti nel cuore dell’Africa o afričkoj pustolovini istraživača Waltera Bonattija. Del Vecchio nakon svojih kraćih radova konačno dobiva angažman u kući Bonelli na policijskom serijalu Nick Raider i to sve zahvaljujući preporukama svog nekadašnjeg mentora Gina D’Antonia; u to je vrijeme od 1993. do 1997. odradio 6 epizoda Nicka Raidera. Nakon svog inicijalnog razdoblja u kriminalističkim vodama Nicka Raidera, Del Vecchio prelazi na tada novi serijal Carla Ambrosinija – Napoleone. Od epizode Bezimeni konjanik (Veseli četvrtak) započinje jedno dugo i lijepo razdoblje u kojem Del Vecchio postaje jedan od važnijih crtača u postavi Napoleonea. Ukupno mu je objavljeno 12 epizoda od 1997. do 2005. godine, nakon čega počinje raditi za najprofitabilniji proizvod SBE kuće, Texa Willera, za koji i dan danas crta. Del Vecchio radi istovremeno i za francuske izdavače. Godine 2004. započinje rad na francuskom serijalu Russell Chase sa scenaristom Richardom D. Nolaneom za Les Humanoïdes Associés, a 2008. godine za putopisnu reviju Meridiani radi seriju stripova Mary Diane prema scenariju Federica Binija. Godine 2011. radi dva albuma Blackline – Guerre Privée za Le Lombard, a zatim 2013. za francuskog izdavača Dargaud radi Une Odyssée Sicilienne, peti album (od ukupno sedam) serijala WW2.2, koji prikazuje alternativni Drugi svjetski rat, a izlazi mu i Les Montefiore za Glénat.


DAVID LLOYD

David Lloyd, londonski crtač stripa rođen 1950. godine, je umjetnik koji stoji iza pop-kulturnog fenomena – Guy Fawkes maske. David Lloyd počeo se baviti stripom kasnih 70-ih, a prvi zapaženiji projekt bio je maskirani osvetnik Night Raven za Marvel Comics iz 1979. na kojem je surađivao s Dezom Skinnom i Steveom Parkhouseom. Svoju najpoznatiju suradnju s Alanom Mooreom započinje 1982. godine kad za časopis Warrior stvaraju kultni V for Vendetta, priču o anarhističkom borcu protiv totalitarizma u postapokaliptičnoj Britaniji, poznatijem pod imenom V, antijunaku kojem je uzor povijesni britanski revolucionar Guy Fawkes.Nakon što je 1985. časopis Warrior ukinut, prava za priču otkupio je DC Comics i objavio je 1989. kao grafičku novelu, ovaj put u koloru. I dan-danas se ova grafička novela smatra jednom od najboljih na svijetu, a svoju uspješnu ekranizaciju u režiji Jamesa McTeiguea doživljava 2006. godine. Guy Fawkes masku su zatim planetarno popularizirali Anonymous, internetski pokret koji se od 2008. bavi političkim prosvjedima i hakerskim napadima zalaže za slobodu govora i neovisnost interneta. Riječ podrške dao im je i sam Lloyd izjavivši kako je ponosan što je njegova maska nadišla samu priču i zakoračila u stvarni svijet, gdje je postala simbolom borbe protiv tiranije i ikona popularne kulture. Od ostalih radova, važno je napomenuti da je Lloyd surađivao s Jamiem Delanom i Grantom Morrisonom na strip serijalu Hellblazer za DC Comics, s Garthom Ennisom na War Storyju DC Comicsa, te s Warrenom Ellisom na djelu Global Frequency za Wildstorm. Sa Delanom je također radio na stripu The Territory za Dark Horse. Posljednji projekt mu je kriminalistička grafička novela Kickback za Editions Carabas, priča o Joeu Canelliju, korumpiranom policajcu koji radi u još korumpiranijoj policiji.