Helena Klakočar (Tuzla, 1958.) akademska je slikarica i strip autorica, koja djeluje na širem polju vizualnih umjetnosti te se bavi instalacijom, ilustracijom, grafičkim dizajnom, animacijom, a poznata je po svojim autobiografskim, društvenim i političkim opažanjima. Odrasla je u Mariboru, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala je na odjelu grafike, a na nizozemskoj Beeldende kunst Academie u Tilburgu animaciju i slikarstvo. U Zagrebu je djelovala kao autorica stripova, dizajnerica plakata, animatorica za Zagreb Film i vodila programe Galerije SC-a.

Godine 1992. preselila se – nakon plovidbe sa suprugom i djetetom iz Dubrovnika prema Krfu 1991., uoči početka rata na Balkanu, a zatim života na Krfu – u Nizozemsku, o čemu piše i crta svoj najpoznatiji crtani roman Nemirno more. Na festivalu stripa u Angoulêmeu, za Nemirno more (u originalu Passage en Douce, Freon, Belgija, 1999.) nagrađena je 2000. godine nagradom Alph-Art  za najbolji strip stranog autora izdan na francuskom jeziku – što je, uz Grand prix za Tupka Nedjeljka Dragića na festivalu u Montrealu 1971., navodi se, najvažnije priznanje koje je ikad neki od hrvatskih strip autora dobio – kao i nagradom Radio France Info. Knjiga je kasnije prevedena i objavljena u Italiji, Sloveniji, Srbiji i, 15-ak godina od prvog izdanja, u Hrvatskoj. U Nizozemskoj je nastavila svoj dnevnik na temu imigrantskog života tamo te izdala Friesland 2 (Nemirno more 2).

Nastavci njezina stripa Vlaga, Mraz i Sol (Vedis, 2016.), također priče o izbjeglicama, prije tri godine bili su uvršteni u kulturni program povodom predsjedanja Nizozemske EU-om, a strip govori o položaju umjetnosti i umjetnika u društvu, socijalnim neredima u Sarajevu, sindikalnim demonstracijama u Zagrebu, Europskoj uniji, konfliktima, terorizmu… Prvih je sedam poglavlja tiskano u hrvatskom časopisu Zarez (2013-2014).

Najnoviji njezin crtani roman, Zid Mediteran ( Vedis, 2019.), grafička je reportaža o posadi broda BŠ-72 Andrija Mohorovičić koja je u sklopu misije Triton spašavala izbjeglice na Mediteranu. U svome stvaralaštvu redovito koristi dokumentarne zapise, intervjue i stvarne događaje te otkriva nevidljivu pozadinu sistema i kompleksnih odnosa.

Njeni su stripovi i ilustracije objavljivani u brojnim strip i književnim časopisima, publikacijama, online  i u knjigama. Svoje je likovne radove izlagala na mnogim grupnim i samostalnim izložbama diljem Europei primila brojne nagrade. Bila je članica umjetničkih skupina Zzot i Migrative Art. Redovito drži predavanja i radionice vizualnog pripovijedanja za djecu, odrasle, studente i radi s udrugama, migrantima i ranjivim društvenim skupinama.

Zastupljena je i u knjizi Ženski strip na Balkanu (Fibra, 2010.) te na ovogodišnjoj izložbi Jane Adamović posvećenoj ženama u sedmoj umjetnosti “Ona se budi / BD Egalité”, postavljenoj u Francuskim institutima za kulturu u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, koja obuhvaća radove strip autorica iz Francuske i regiona. Živi u Hrvatskoj i Nizozemskoj.