Stan Sakai je Amerikanac japanskog porijekla treće generacije. Rođen je 25. svibnja 1953. godine u Kyotu (Japan), a odrastao je na Havajima gdje je završio studij likovne umjetnosti. Kasnije pohađa Art Center College of Design u Pasadeni (Kalifornija), gdje i danas živi. Karijeru započinje upisujući tekst u stripove, od kojih je najpoznatiji Groo the Wanderer, poznatog crtača Sergia Aragonésa i scenarista Marka Evaniera (Groo lutalica je u Hrvatskoj premijerno objavljen 1980-ih u Vjesnikovoj reviji Super strip Maxi).

Prije Usagija stvorio je strip Adventures of Nilson Groundthumper and Hermy. U pitanju je serija kratkih humorističnih stripova smještenih u srednjovjekovno okruženje. Međutim, tek po nastanku Usagija Yojimboa Sakai postaje poznat među čitateljima stripova. U pitanju je saga o Miyamotu Usagiju, zecu-samuraju koji živi u Japanu na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Prvi je put objavljen 1984. godine u prvom broju magazina Albedo, a novi nastavci ovog stripa izlaze i danas, unatoč tome što je u svojih 30-ak godina postojanja promijenio više izdavačkih kuća. Izuzmemo li Toma Lutha, koji je danas glavni kolorist naslovnica i epizoda objavljenih u koloru, Stan Sakai je čitavo to vrijeme jedini autor serijala.

Sergio Aragonés dao je svoj mali doprinos serijalu idejom za priču Broken Ritual, a sudjelovao je i kao gost tušer na crno-bijeloj verziji priče Return to Adachi (objavljenoj u 11. knjizi Usagija Yojimboa). U siječnju 2007. izdavačka kuća Dark Horse Comics izdaje jubilarnu 100. sveščicu pustolovina zeca-samuraja u kojoj gostuju brojni eminentni autori: Sergio Aragonés, Guy Davis, Mark Evanier, Rick Geary, Frank Miller, Jamie S. Rich, Mike Richardson, Scott Shaw, Jeff Smith, Matt Wagner i Andi Watson.

Stan Sakai kreirao je i spinoff seriju Space Usagi, svojevrsnu SF parodiju na izvorni strip o zecu-samuraju. Također je napisao i ilustrirao priču I’m not in Springfield anymore! za sedmi broj Bart Simpson’s Treehouse of Horror te pin-up u šestome broju iste serije. U prednastavku serije Bone autora Jeffa Smitha pod nazivom Stupid, Stupid Rat Tails izlazi dodatak Riblet, koji prema scenariju Toma Sniegoskog također ilustrira Sakai. Stan Sakai je dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima svakako treba istaknuti nagradu Eisner iz 1999. u kategoriji najbolje serijalizirane priče za epizodu Usagija Yojimba pod nazivom Grasscutter.