Horacio Altuna (24. studeni 1941., Cordoba) je argentinski crtač stripa, ilustrator i scenarist. Godine 1965. debitira kao samouki crtač, a 1967. počinje dugogodišnju suradnju s izdavačem kuću Colomba, gdje je stvorio likove kao što su Titan, superjunak nalik Supermanu, Kabul de Bengala (1971.), Big Norman, Hilario Corvalán i drugi. Od 1973. do 1976. Altuna je surađivao s Fleetwayjem, Ediciones Record, Carlton Comics, Playboyjem i francuskim Les Humanoïdes Associés.

Godine 1975. Altuna zajedno s Carlosom Trillom  kreira lik novinara Huga Chaveza, poznatijeg kao El loco Chavez, za dnevne novine El Clarín. El loco Chavez spada među najpoznatije argentinske stripove svih vremena, izlazio je u Španjolskoj i Francuskoj, a doživio je i TV adaptaciju. S Trillom potpisuje i Charlie Moon, te Vratašca gospodina Lopeza, strip koji u Hrvatskoj izlazi u izdanju Fibre 2014. godine.

Altuna je bio tajnik krovne argentinske strip udruge i predavao na Umjetničkoj akademiji u Buenos Airesu. Godine 1982. seli se u Španjolsku, gdje se povezuje s agencijom  Josepa Toutaina te se specijalizira za kratke erotske priče koje objavljuje većina europskih izdanja časopisa Playboy. Godine 1986. crta političku fikciju Chances u mjesečniku Pilote et Charlie, a iste je godine dobitnik nagrade ‘Yellow Kid’ za najboljeg novog ilustratora na Salonu stripa u Lucci. Devedesetih je proizveo nekoliko albuma koje objavljuju Toutain (Charlie Moon), Les Humanoïdes Associés (Noëls Fripons, Douce Randonnée) i Titanic (Voyeur). Od 1993. prisutan je u Co & Co, novom mjesečniku za odrasle izdavača Ediciones B, za koji osmišljava Hot L.A..

Od 2005. crta pasicu Familia Tipo za novine El Periódico, a kasnije i za argentinske dnevne novine El Nene Montano. Crtao je za časopise Zona 84, Comix Internacional i Cimoc. Svladavši crno-bijelu tehniku, posvećuje se pričama u boji kao što su Ficcionario, Tragaperas, Merdichensky i Charlie Moon, koje su objavljene diljem Europe. Talentiran realist, Altuna je unio mnoge inovacije u tradicionalni format stripa, eksperimentirajući s pozicijom tekstualnih oblačića.